Ejer du en eller flere erhvervsejendomme, eller overvejer du at investere i nye ejendomme til erhvervsudlejning? Så er det selvfølgelig vigtigt, at du har styr på, hvilke regler der gælder for erhvervsleje. I denne guide fokuserer vi på reglerne for husleje for erhvervslejemål, så du har helt styr på, hvor meget du egentlig må opkræve i leje for din ejendom. Det er en af de vigtigste indtægtskilder for udlejere, så læs med, og bliv klogere på lovgivningen på området.
Dette siger erhvervslejeloven om lejens størrelse
Alle regler og reguleringer omkring erhvervslejemål kan findes i erhvervslejeloven, som sætter rammerne for de vilkår, der må gælde for erhvervsudlejning. Erhvervslejeloven bygger på en høj grad af aftalefrihed, og det betyder, at lejer og udlejer har masser af frihed til at sætte rammerne for lejeforholdet. Der er enkelte områder, hvor der gælder ufravigelige bestemmelser, men for langt de fleste elementer af lejeforholdet kan der forhandles om vilkårene.
Et af de områder, hvor der er god mulighed for at forhandle om vilkårene for lejeforholdet i et erhvervslejemål, er lejens størrelse. Her skal udlejer og lejer altså sammen blive enige om, hvad lejemålet er værd. Ofte vil man bruge lejestørrelsen for lignende lejemål i området som et referencepunkt, men der er intet krav om, at lejen skal være den samme som markedslejen.
Der er dog regler for, hvor meget udlejer må opkræve i leje for erhvervsejendomme. Hvis man har været lejer i 4 år, kan man kræve at lejen skal sættes ned, hvis den er for høj. Der er altså en grænse for, hvad udlejer kan kræve i husleje.
Hvilke andre elementer skal erhvervslejekontrakten indeholde?
Når der indgås en aftale om et erhvervslejemål, er det faktisk ikke et krav, at der skal være en skriftlig aftale mellem parterne. Hvis en af parterne kræver det, skal der dog underskrives en skriftlig erhvervslejekontrakt. Rammerne for lejekontrakten er reguleret af erhvervslejeloven, men hvilke andre elementer, udover huslejen, skal en erhvervslejekontrakt indeholde?I lejekontrakten skal der også aftales, hvilke vilkår der skal gælde for opsigelse, regulering af lejen, betaling for forbrugsudgifter, vedligeholdelse og lejerens brug af erhvervslejemålet. Nogle af de områder, hvor der gælder ufravigelige krav i erhvervslejeloven, er regler omkring opsigelse og ophævelse af lejemålet. Dette er for at beskytte lejeren mod uberettigede og uventede opsigelser fra udlejerens side. Bemærk, at erhvervslejeloven trådte i kraft den 1. januar 2000, og at der kan gælde andre vilkår for lejemål, der er indgået før denne dato.